Topsporters kiezen steeds vaker voor osteopathie

02/02 2017 09:25

Basketbalster Karen Heinen heeft veel baat bij osteopathie

Karen Heinen bij osteopaat Jop mur
Steeds vaker lezen we in de media berichten dat (top)sporters bij een blessure kiezen voor een behandeling bij de osteopaat. Bekende sporters zoals de voetballers Arjan Robben, Robin van Persie, Wesley Sneijder en Didier Drogba, tennisser Robin Haasse en wielrenner Bauke Mollema(en andere wielrenners overigens ook) zijn regelmatig in de behandelkamer van de osteopaat te vinden. Karen Heinen, tot voor kort top-basketbalster, heeft veel baat bij osteopathie. Zij bezoekt regelmatig osteopaat Jop Mur van Osteopaat Amsterdam.

Topsport laat zijn sporen achter

Karen Heinen is 32 jaar en heeft 18 jaar op hoog niveau basketbal gespeeld. Zo heeft ze onder andere in de Nederlandse basketbalselectie gezeten. Inmiddels is Karen gestopt met het sporten op het hoogste niveau. Toch zit sporten in haar bloed en sport ze nog steeds regelmatig. Zelf zegt Karen over sporten: “Het is een levensbehoefte.” Helaas hebben al die jaren trainen, sporten en de bijkomende spanning hun sporen fysiek achtergelaten.

“Ik kijk uit naar mijn afspraak met Jop, omdat het zo’n opluchting geeft”

De laatste 2, 3 jaar van haar topsportcarrière had Karen verschillende lichamelijke klachten: blessures, maagklachten, artrose in haar heup en spanningsklachten, waaronder rug- en nekpijn en benauwdheid. Haar huisarts raadde Karen aan om eens naar een osteopaat te gaan. De afspraak bij Jop Mur was een schot in de roos. Karen: “Ik was op zoek naar iemand die meer deed dan alleen spiermassages en die op een andere manier naar mijn klachten keek. Jop straalt rust uit, luistert heel goed naar mijn probleem en behandelt het heel rustig en neemt echt goed de tijd om uit te zoeken waar het vandaan komt. Ik merk echt een opluchting als ik bij hem vandaan kom.”

Druk en spanning

Het leven van een professionele basketballer is in Nederland niet eenvoudig. In Nederland kun je niet fulltime professioneel spelen, wat betekent dat je naast je sportcarrière moet werken aan je maatschappelijke carrière. Karen: “Het is allemaal best veel. Naast het werken en studeren, moet je trainen en dan heb je nog de druk van de wedstrijden. Op een gegeven moment zegt je lichaam, stop! Mijn spieren, mijn lichaam, alles was vermoeid. Mijn middenrif en buiken waren zeer gespannen, mijn nek en rug deden veel pijnen ik had prikkelbare darm. Door de behandeling bij Jop is de spanning bij mijn middenrif een stuk minder en ook de buik zelf is rustiger. Ik kan nu weer beter en rustiger doorademen.”

Helemaal ontspannen

Karen gaat nu eens in de paar maanden naar Jop. Karen: “Hij ontspant mijn buik door mobilisaties. Door zijn manier van losmaken (je hebt nauwelijks door dat het mobilisaties zijn) en aanraken wordt mijn buik zacht en ontspannen. Ook de knopen in mijn maag en darmen masseert hij er gemakkelijk uit. Hij behandelt mijn nek en rug, waardoor alles weer soepel en pijnvrij wordt. Het is moeilijk uit te leggen wat hij doet, maar je voelt de spanning en pijn uit je lichaam vloeien. Ik maak dan ook het liefste een afspraak aan het eind van de dag. Ik kom helemaal ontspannen en moe thuis. Ik zal  regelmatig naar Jop blijven gaan, ter preventie en om weer even bewust met mijn lichaam bezig te zijn.”

Osteopathie is aanrader voor sporters

Er zijn dus al aardig wat (top)sporters die behandeld worden door een osteopaat. Volgens Karen is dat niet zo gek: “Een osteopaat bekijkt het hele lichaam, hij begrijpt het lichaam goed. En dat is voor sporters ideaal. Sporters hebben vaak kleine ongemakken en spanningsklachten. Een osteopaat onderzoekt het hele lichaam en kijkt net even verder dan een fysiotherapeut. En vooral sporters kunnen daar veel baat bij hebben. Een aanrader dus!”

Voor meer informatie kunt u kijken op de websites van Jop Mur:

www.osteopaatamsterdam.nl

www.osteopaathaarlem.nl