Voorkeurshouding baby | Osteopaat Amsterdam

Een baby heeft een voorkeurshouding wanneer hij steeds met zijn hoofdje naar de zelfde kant ligt. Het is niet wenselijk, maar niet gevaarlijk. Wanneer de baby een voorkeurshouding heeft kan dat leiden tot een afplatting van de schedel. Ook kan het invloed hebben op de motorische ontwikkeling.

Wat is een voorkeurshouding precies?

Een voorkeurshouding komt relatief vaak voor. Je ziet bij een voorkeurshouding dat de baby een groot deel van de dag en nacht met zijn hoofd naar 1 kant ligt. Wanneer dit te lang en te vaak gebeurt dan kan er een scheef/plat  hoofd ontstaan, ook wel plagiocephalie genoemd. De schedel van de baby is nog relatief week en vervormbaar. Wanneer er een groot deel van de dag druk op 1 kant staat kan dat vervormen.

 

Oorzaken voorkeurshouding

Stuitligging en dwarse ligging kunnen gevolgen hebben voor de spanning in het lichaam van de baby, zo ook de nek. Dit kan een voorkeurshouding veroorzaken. Een zware bevalling, soms gepaard met vacuümpomp, kan ook gevolgen hebben voor de spanning in het hoofdje of nekje van uw baby.
Wanneer er een voorkeurshouding is kan dat in effect hebben voor de symmetrie van het hoofdje. Er kan een plagiocefalie ontstaan. Ook wel plat achterhoofd of scheef hoofdje/ schedel. Wanneer uw baby op de rug ligt zal door de afplatting het hoofdje automatisch naar de afplatting draaien.

Плагиоцефалия.jpg

Osteopaat Amsterdam scheef achterhoofd baby/voorkeurshouding

Een veelvoorkomende en goed behandelbare klacht

In mijn praktijk zie ik veel baby’s met een voorkeurshouding. Vaak ontstaat dit door spanning ter hoogte van de hoge nek of ter hoogte van de schedelbasis.  De oorzaak hiervan kan bijvoorbeeld een zware bevalling of geboortetrauma zijn.

Behandeling van een voorkeurshouding bij een baby

De osteopaat kan met zachte mobiliserende manuele technieken de spanning van de spieren en mobiliteit van de nek verbeteren. De schedel kan zich daarna normaliseren en symmetrisch groeien omdat de baby nu op beide kanten ligt en de druk gelijkmatig verdeeld wordt.
Een baby kan al vanaf week 5 behandeld worden en hoe sneller hoe beter.