Waarom osteopathie voor uw baby?

27/01 2016 08:29

Osteopathie is er voor iedereen, dus ook voor pasgeborenen. Door middel van osteopathie kunnen eventuele klachten die een baby tijdens de geboorte heeft opgelopen, worden vastgesteld en zo mogelijk worden behandeld. De meest voorkomende klachten waarmee baby’s te kampen hebben, zijn: huilbaby, onrustig, darmkrampjes of een voorkeurshouding. We leggen u in dit artikel uit wat osteopathie is, wat osteopathie inhoudt en waarom een behandeling voor een baby belangrijk kan zijn.

Wat is osteopathie?

Om u een duidelijk beeld te geven wat osteopathie voor een baby kan betekenen, is het verstandig om u eerst uit te leggen wat osteopathie precies inhoudt. Osteopathie is een geneeswijze die ervan uitgaat dat een verminderde beweeglijkheid van de weefsels en structuren in het lichaam een nadelige invloed heeft op de gezondheid. Osteopathie is een manuele geneeswijze waarbij er wordt geprobeerd om die verminderde beweeglijkheid te behandelen zodat er een normale beweeglijkheid ontstaat.

Waarom is een behandeling van uw kind na de geboorte belangrijk?

Het natuurlijke proces van de geboorte is belangrijk. Het kan echter voorkomen dat er als gevolg van structurele of fysiologische problemen, hetzij door het geboortekanaal, keizersnede of het gebruik kan de vacuümpomp of tang, toch meer spanning op het lichaam van de baby is gekomen.

Oplossen van klachten bij baby’s

Hoewel het lichaam van een pasgeborene de neiging heeft om alle problemen meteen op te lossen, kunnen bepaalde klachten optreden. (Craniale) osteopathie kan helpen om de volgende klachten bij baby’s op te lossen of te verlichten: problemen bij het zogen en voeden, refluxklachten, koliekpijnen, oorontstekingen, slecht slapen, irritatie, gedragsproblemen, gezichts- en kaakafwijkingen, torticollis, nekklachten, voorkeurshouding, schouderdystorsie, blokkades aan de wervelkolom, ribbenkast en heupen, beenlengteverschil en eventuele andere structurele afwijkingen.

Hoe kan osteopathie helpen bij de ontwikkeling?

Baby’s groeien en ontwikkelen door de groei van hun structuur, zenuwstelsel, zintuigen en andere organen. Een baby met chronische oorontstekingen krijgt vaak op jonge leeftijd al meerdere antibioticakuren toegeschreven. Een baby kan door het gebruik van veel antibiotica problemen krijgen, zoals; allergieën, eczeem etc.

Het is dus van belang dat een baby zo min mogelijk in aanraking komt met antibiotica, Door middel van osteopathie kunnen bepaalde problemen worden verminderd of opgelost, zodat het antibioticaverbruik eventueel  kan worden verminderd. Hoe eerder de klachten bij baby’s worden opgemerkt, hoe eerder ze kunnen worden opgelost.

Wanneer een afspraak met de osteopaat maken?

U kunt helemaal zelf bepalen wanneer u met uw baby naar de osteopaat komt. Als het kan raden wij de ouders aan om als het mogelijk is niet de eerste 10-12 weken te komen.

De eerste jaren van het leven van een kind staan in het teken van structurele en fysiologische groei, leren staan​​, lopen en rennen. Vallen of het hoofd stoten, kunnen gevaarlijk zijn en een torsie introduceren in de structuur van het lichaam of de schedel die kan leiden tot andere problemen in de toekomst zoals nek- en rugblokkades, beenlengteverschil et cetera. Plan daarom check-up onderzoeken om ervoor te zorgen dat er een normale structurele groei is.